fallback

Има опасност да бъдат загубени 24 млн. лева по програма "Транспорт"

Започва инспекция и анализ на забавените проекти, заяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова

14:09 | 15.08.14 г. 1

Има опасност да бъдат загубени 24 млн. лева по Оперативна програма "Транспорт". Това обяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова при представянето на екипа си.

Тя уточни, че е получила днес предварителен одиторски доклад от Брюксел и че екипът й има два месеца да поправи грешки в инфраструктурни проекти, за да се намали сумата, която Европейската комисия може да отреже, съобщи Нова телевизия.

До момента по програма "Транспорт" са разпределени и разплатени 63% от евросредствата или близо 2,5 млрд. лева, каза още новият служебен министър.

"Това е предварителен доклад и ние разполагаме с два месеца, за да отговорим на всички констатации по него, за да минимизираме тази финансова корекция или тя да отпадне изцяло“, коментира министърът.

Затова приоритет за министерството е загубите по оперативната програма "Транспорт" да бъдат минимизирани.

"Ако до края на годината успеем да разплатим 82 млн. евро, няма да имаме проблем в усвояването на средствата", каза Ангелкова, цитирана от БТА. В момента се изчислява точният размер на евентуалните загуби по рисковите проекти.

Започва инспекция и анализ на забавените проекти, свързани с изграждането на автомагистрала "Струма" - Лот 4, магистрала "Марица"- Лот 1, както и жп линията Пловдив - Свиленград, каза министърът.

Ангелакова ще работи приоритетно и по проекта "Свързана Европа", конкретно трасето Видин - София, както и София - Драгоман. От транспортното министерство се надяват до септември да бъдат готови с железопътен проект, както и с проект по навигацията по река Дунав, който да представят на ЕК.

Ведомството ще направи и задълбочен анализ на финансовото състояние на БДЖ и НКЖИ.

Министър Ангелкова представи и екипа си. Доц. Камен Спасов е с ресор електронно управление, информационни технологии и съобщения, а Георги Тодоров, който досега изпълняваше тази длъжност, ще отговаря за всички видове транспорт. Красимира Стоянова е началник на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 09.09.22 г.
fallback