fallback

България поиска обсъждане на руските санкции на ниво ЕС

Страната ни настоява за свикване на извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство

12:30 | 10.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев е поискал свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH), съобщава Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Основната тема, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри по време на срещата, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните от ЕС.

На срещата ще бъде повдигнат и въпросът за компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото.

Грудев е изпратил писмо с искане за свикване на заседанието на AGRIFISH до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета. В него Грудев посочва, че е необходима единна позиция на Европейския съюз, както и предприемането на бързи и адекватни мерки, които да защитят производителите.

Служебният министър допълва, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно както на българските производители, така и на европейското земеделие като цяло.

Към искането на министъра на земеделието и храните са се присъединили и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
fallback