fallback

Адемов: Програмата за човешките ресурси постигна добри резултати

Не е достигната целта за увеличаване на заетостта, но функционира най-добре от всички европрограми, смята министърът

11:36 | 24.07.14 г.

Очевидно е, че за последната година от управлението на кабинета „Орешарски“ много от проблемите на пазара на труда, като увеличаване на безработицата, не бяха преодолени в пълна степен. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Въпреки че правителството успя да въведе няколко стабилизиращи мерки за най-бедните, да договори ОП "Развитие на човешките ресурси", не са постигнати заложените цели, коментира той.

„Тази оперативна програма се изпълнява по един сериозен начин. Друг е въпросът дали постига целите в пълна степен. Очевидно е, че не са постигнати целите - увеличаване на заетостта, увеличаване на преодоляването на социалното изключване“, коментира социалният министър.

Адемов изтъкна, че тази оперативна програма е сред функциониращите най-добре в момента. „Заварихме разплатени 40 процента от средствата по тази програма, сега плащанията са 74 процента. Това е добро постижение на фона на другите оперативни програми“, смята Адемов.

Той изброи кои са проблемите на пазара на труда, които продължават да стоят на дневен ред. А именно фактът, че България е на първо място в ЕС по брой безработни младежи, които не са ангажирани нито в образование, нито в заетост.

По думите му големият брой неактивни на трудовия пазар младежи трябва да бъдат активирани, защото тъкмо там е големият проблем с безработицата. Продължително безработните и тези в предпенсионна възраст също трябва да се подпомогнат, но решаването на техните проблеми минава през решаване на проблема за възрастта за пенсиониране, смята министърът.

Той обясни, че всички тези нерешени проблеми означават, че има какво да се желае при усвояването договорените 2,3 милиарда лева по ОП "Развитие на човешките ресурси". „Надеждата е те да се изразходят рационално, за да се преодолее преходът от образование към заетост“, заяви още Адемов.

По темата за пенсионната реформа и специално за категорийните работници Адемов посочи, че казусът не е бил решен от правителството, защото „противопоставянето и конфронтацията бяха доминиращи“. Това е попречило на дефинитивното решаване на проблема.

Адемов обясни, че има готов модел за това кой ще плаща пенсиите на работещите при първа и втора категория труд от догодина. Но следващите управляващи трябва да предприемат действия по новите предложения в законодателство, за което вече има консенсус между бизнеса и синдикатите. „В КСО е записано, че ще плащат частните пенсионни дружества срочните пенсии, но няма НС, който да приеме текстовете“, каза той. Адемов допусна, че може да има и удължаване на сегашния регламент с една година.

Има и изработена формула за повишаване възрастта за пенсиониране съгласно нарастване на продължителността на живот, уточни той.

Адемов потвърди и застъпваната от него позиция за минималната работна заплата - трябва да има изработен механизъм, който да отчита реално измерими фактори – производителност на труда, средна работна заплата, инфлацията. Така увеличението няма да води до съкращения и ще гарантира минимален стандарт за живот на 286 хиляди души, които я получават. Затова е редно да има автоматичен механизъм, който да действа, категоричен е той.

Министърът на труда коментира и  депозираната оставка на кабинета. „Оставката на кабинета ме заварва със старите проблеми, а нищо чудно да се добавят и нови. Този парламент, който си отива, беше труден. Но в изпълнителната власт, където се вземат решения е по-трудна“, каза Адемов.

Реформите в сферата на социалната политика не са проведени за сметка на заварените финансови дефицити, посочи още министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов от парламентарната трибуна. Той каза, че за първите шест месеца приходите са в рамките на планираното в ДОО, а разходите по консолидираната фискална програма за социална политика са с 20 милиона по-малко спрямо плана, така че са "в рамките на планираните".

"Следователно политиките в ДОО не водят до допълнителни дефицити. Дефицитът в пенсионната система през последните няколко мандата е сериозен и е повод за размисъл – не само планирания от 2 милиарда лева за тази година, а за този, който наближава 5 милиарда лева в ДОО", каза още министърът в оставка. "Това е поле за съгласие и без да се направи реформа, няма да се реши. Ако дефицитът в НЗОК се очертава за 500 милиона, то за дефицитът в пенсионната система трябва да притеснява всички. Затова няма правителство, което само без опозицията и социалните партньори да извърши необходимите непопулярни мерки. Пътят на реформите минава през висока степен на съгласие, за да се преодолеят проблемите. За да се приемат устойчивите решения, трябва да потърсим консенсус", категоричен беше Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
fallback