fallback

Терзиева: Няма да загубим пари по програма "Регионално развитие"

Нарушенията са в областта на обществените поръчки, започват одити на проекти, коментира регионалният министър

10:13 | 06.06.14 г.

Няма да загубим пари по оперативна програма "Регионално развитие", заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред БНР по повод блокираните преди дни от Брюксел средства по програмата - около 90 млн. евро.

Това стана след рутинен одит на проекти, извършен от експерти на ЕК през април. Засега временно са прекъснати плащания по две направления – устойчиво градско развитие и туризъм. От ноември 2013 г. изцяло са блокирани средствата по друга оперативна програма - „Околна среда“.

„Искам да подчертая, че става дума за междинни заявления за плащания на стойност 90 милиона лева. По останалите три оси плащанията не са прекъснати. Това е рутинна процедура, нашата задача е да направим спешен анализ на констатациите в писмото, за да видим какви са нередностите“, обясни министърът. 

Тя потвърди, че нарушенията са в областта на обществените поръчки.

„За мен е много важно системите за финансово управление да са на ниво и да хващат своевременно пропуските, защото ние трябва да пазим интереса на европейския и българския данъкоплатец", коментира Терзиева и допълва, че няма да се стигне до загуба на спрените пари.

Министерството поема ангажимент към ЕК да се направи и допълнителен одит на определени проекти, които се подбират на случаен принцип.

На този етап не виждам притеснения и по отношение за загубата на средства за санирането на сгради, заяви строителният министър и допълни, че след месец ще открие първите две санирани сгради.

Терзиева каза още, че няма индикации от страна на премиера за евентуална нейна смяна и подчерта, че продължава да изпълнява програмата, начертана от самото начало на правителството. Тя обясни, че снощи се е видяла с Пламен Орешарски, но са обсъждали политическата обстановка.

За спрения от Комисията за защита на конкуренцията устройствен план на Царево министърът заяви, че ще бъдат спазени указанията на Комисията и ще бъде преправена тръжната процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
fallback