fallback

Изплатени са 40% от средствата по програма “Рибарство”

Прекратява се практиката с анекси да се удължава изпълнението на договорите

17:53 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Над 83% са договорените, а близо 40% са изплатените средства по Оперативна програма “Рибарство” (2007-2013) към 31 май 2014 г. Това е отчетено по време на заседание на Комитета по наблюдение на програмата, по която  усвояването на средствата върви бавно и със сериозно закъснение.

За да се ускори усвояването на средствата, се прекратява практиката да се сключват анекси за удължаване на сроковете за изпълнение на договорите.

Изплащането на проекти ще става в рамките на два месеца, съобщава Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

По част от мерките на програмата се удължават сроковете за договаряне.

"Полагат се всички усилия, за да се усвояват възможно повече средства по програмата, защото това е предпоставка за отваряне на нови работни места в малките райони на страната", е коментирала зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова.

Участвалите в заседанието представители на дирекция „Морски въпроси и рибарство“ към Европейската комисия са отчели напредък по работата по програмата. Те очакват към края на 2014 година да има активизиране на разплащанията.

Изпълнението на програмата за рибарство е най-лошо в сравнение с останалите оперативни програми за програмния период 2007-2013 г. Преди две седмици се наложи да бъдат разширени мерките за финансиране, по които може да се договарят проекти над бюджетите, за да се постигне максимално усвояване на средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
fallback