fallback

Столична община ще заведе иск срещу финансова корекция за депото за отпадъци

Под въпрос са 5% от стойността на проекта

09:51 | 03.06.14 г.

85 милиона лева европейско финансиране е получила София до този момент за изграждането на последния етап от завода за преработка на отпадъците. Екоминистерството е наложило финансови корекции върху стойността на проекта, което общината ще обжалва в съда. Това съобщи пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова.

Припомняме, че през ноември 2013 г. Брюксел замрази средствата по оперативна програма „Околна среда” заради проблеми с обществените поръчки. МОСВ започна проверки на търговете и наложи финансови корекции на редица общини за открити нарушения.

След възражения от страна на местната власт започнаха преговори между общините и екоминистерството, като кметовете настояват да бъдат намалени или отменени финансовите корекции.

От думите на Фандъкова става ясно, че екоминистерството е наложило финансови корекции върху стойността на проекта на Столична община, което кметът ще обжалва в съда.

„За съжаление, получихме и първото потвърждение за наложена финансова корекция за депото и затова ще заведем иск в съда. Аз не мога да си представя как, при положение че българският съд веднъж се е произнесъл, ще се произнесе по някакъв друг начин”, каза кметът, по повод решението на Върховния административен съд от 2013 г., който потвърди избора на изпълнител на втория етап на инсталацията за преработка на отпадъци.

Корекцията за депото била 5%. 

Като се основава на съдебното решение, кметът твърди, че ще бъде съвсем объркващо, ако друг орган вземе друго решение.

„Тогава ще спрем да работим, защото, като получа решение на КЗК, решение на ВАС, на одитен орган в България или извън България, аз няма да знам дали да му вярвам.  Няма да знам на следващото ниво каква ще бъде позицията. Това е наистина някаква шизофренна ситуация”, коментира кметът.  

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 02.09.22 г.
fallback