fallback

Заводът при с. Яна ще преработва 410 хил. тона битови отпадъци годишно

От боклука ще се произвежда гориво за „Топлофикация”

18:13 | 15.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на RDF гориво на площадка "Садината" край с. Яна ще преработва 410 хил. т отпадъци годишно. Строителната площадка беше открита на 7 май, заводът трябва да бъде завършен през август 2015 година. Това съобщи днес заместник-кметът на София Мария Бояджийска на пресконференция по повод началото на строителството, информира БТА.

Заводът е част от проекта за изграждане на интегрирана система за битовите отпадъци в София е на стойност близо 346 млн. лева. Проектът се финансира от ОП "Околна среда 2007-2013 г." и заем от Европейска инвестиционна банка. Договорът за проектиране и строителство на завода е сключен в края на 2013 г. с Обединение "Актор АД-Хелектор АД".

Отпадъците ще се обработват 310 дни в годината.

Там ще бъдат преработвани само битови отпадъци. Процесът на механично-билогично третиране ще включва ръчно разделяне и сортиране, биологично третиране на органични отпадъци и производство гориво, което ще се използва от столичната „Топлофикация”.

През юли 2011 г. присъствахме на подобно представяне и малко хора вярваха, че проектът ще бъде започнат и завършен, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че ще държи и следи за спазването на сроковете и качество на работа. Всеки ден забавяне ще струва на строителите по около 200 хиляди лева. Санкциите са сериозни, защото заводът е от огромно значение за Столичната община, подчерта кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
fallback