fallback

Договорени са 98% от бюджета на ОП "Развитие на човешките ресурси"

Над 100 хиляди души са започнали работа по програмата от стартирането й

10:39 | 15.05.14 г.

Към края на декември 2013 година са договорени 98 на сто от общия бюджет на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това е отчел в доклад Комитетът за наблюдение по програмата, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Разплатени са близо 1,442 млрд. лв. (61 на сто от бюджета на програмата). Верифицирани и отчетени към Европейската комисия са 54 процента от общия бюджет на програмата, или над 1,275 млрд. лв.

Освен добър финансов напредък оперативната програма регистрира през миналата година над 23 хиляди души, започнали работа след предоставяне на посреднически услуги или успешно завършено обучение. Близо 5 400 души са започнали работа в сферата на социалните дейности. А общият брой на хората, намерили ново работно място благодарение на оперативната програма, е доближил 105 хиляди души от старта на програмата.

Оперативната програма е направила възможно близо 184 хиляди деца да вземат участие в извънкласни и извънучилищни дейности, като по този начин общият брой на децата, участвали в такива образователни форми, достигна 782 хиляди от старта на програмата до момента.

В сферата на социалното включване над 13 хиляди души всеки месец са получавали услугата "личен асистент", а общият брой на хората, получили достъп до услуги в общността или в семейна среда, е нараснал с 5 хиляди души за периода от януари до декември на миналата година. От старта на програмата до момента броят на хората с подобрен достъп до услуги в общността или в домашна среда е нараснал с над 65 хиляди души.

Комитетът за наблюдение е одобрил допълнителен бюджет от 20 млн. лв. за услугата "личен асистент", което ще осигури предоставянето на услугата до края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
fallback