fallback

Прокуратурата повдигна обвинения срещу началника на кабинета на Орешарски*

Мария Дивизиева умишлено е улеснила извършването на престъпление с европейски средства, установиха прокурорите

11:49 | 08.05.14 г.

Прокуратурата обвини началника на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева за това, че умишлено е улеснила председателя на Военноапелативния съд Петър Петков да извърши престъпление, съобщи БТА.

Припомняме, че на 28 април бяха повдигнати обвинения срещу Петър Петков и председателя на апелативния съд Веселин Пенгезов заради неправомерно изразходване на средства по европейската програма „Административен капацитет”. Прокуратурата установи, че по проект за прозрачна и ефективна съдебна система, изпълняван в периода 2008 – 2010 година, осем от лицата, които са били част от експертния екип по проекта, след това са били ангажирани и за изпълнението на проектите.

„Тези лица са участвали и в обсъждането на проекта и имената им фигурират в протоколите за проведени обсъждания”, се казва в изявление от прокуратурата.

Ръководител на проекта е бил Веселин Пенгезов, който в този момент е ръководел Военноапелативния съд. Пенгезов, заедно с осемте IT експерти, е сключил граждански договори за изпълнение на дейности по проекта, но без да има процедури за избора им. В договорите са описани месечни възнаграждения.

Проверка на Дирекция ОПАК обаче установила нередностите и не е верифицирала разходите, направени във връзка с тези договори. Узнавайки за възникналите проблеми, Пенгезов е изпратил писмо до Мария Дивизиева, която в този момент е зам.-министър в Министерството на държавната администрация в кабинета на Тройната коалиция. Това министерство отговаряше за изпълнението на ОП „Административен капацитет”.

Така се стига до среща в кабинета на Дивизиева с представители на бенефициента. Експерт от ОПАК предлага два законни начина за преодоляване на проблемите – сключване на трудови договори с IT специалистите или провеждане на обществени поръчки. И двата варианта са отхвърлени.

Ръководителят на проекта Пенгезов предлага свой вариант – да се изготви документация със задна дата, която да показва, че са били проведени обществени поръчки и експертите са ангажирани след съответните процедури. Но е прието, че няма как да бъде документирана процедура по Закона за обществените поръчки със задна дата. Затова проектите са били разбити на поддейности, за които се прилага Наредбата за провеждане на малки обществени поръчки.

По силата на този нормативен акт се изисква събиране на три оферти, когато се касае за поръчка до 50 хил. лева. Общата стойност на проектите, за които прокуратурата повдигна обвинения в последните дни, е за 402 хил. лева.

Пред журналисти днес Дивизиева изрази надежда прокуратурата да си свърши безпристрастно работата и поясни, че част от обвинението срещу нея засяга период, в който тя не би могла да го извърши.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че обвинението срещу началника на кабинета му Мария Дивизиева няма нищо общо с дейността на правителството. "Все пак е само обвинение на този етап. Това е случай отпреди години и няма нищо общо с дейността на този кабинет и нейната дейност в последната една година като началник на този кабинет", коментира лаконично Орешарски.

Началникът на кабинета на премиера е в отпуск до края на месеца. Нека да се запозная с обвиненията, каза министър-председателят и добави, че след това действията ще зависят от характера на обвиненията.

* Допълнена с позицията на премиера

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 26.08.22 г.
fallback