fallback

Борисов: Брюксел ни предупреждава, че Орешарски води страната към фалит

ЕК се готви да спре пари от еврофондовете и това ще рефлектира върху средствата за общините, прогнозира лидерът на ГЕРБ

16:23 | 14.04.14 г. 6

Управляващите крият писмо от Брюксел, според което управлението на страната е непрозрачно, реформите са спрели и това ще доведе България до фалит, коментира в Пловдив бившият премиер Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Според него Европейската комисия се готви да спре пари от еврофондовете и за да осигури недостига в бюджета правителството ще направи корекции и ще намали с още 50% средствата за общините. Това ще засегне най-вече големите общини, чиито кметове са от ГЕРБ, смята още лидерът на партията.

Плащанията по европейски програми вече са покрити, но от бюджета и невъзможността да се възстановят ще наложи наказателната акция срещу общините, смята Борисов.

Проектът за магистрала „Струма“ също може да бъде провален от „некадърното и непрозрачно“ управление на страната, посочи още Бойко Борисов след среща с кмета на община Родопи Пламен Спасов, избран от листата на ГЕРБ. Ако това се случи, всички български данъкоплатци ще трябва да върнат липсващите средства.

Лидерът на опозицията коментира още и отправена от руския посланик покана за присъединяването на България в Евразийския съюз с думите, че това правителство твърдо е в този съюз, а не в Европейския съюз. 

Припомняме, че в началото на месеца Европейският парламент гласува доклад за разходването на бюджетните средства в ЕС. В него се съдържаше препоръка за спиране на европейските субсидии за България и Румъния, тъй като и двете страни не успяват да се справят с редица слабости в управлението, корупция и нереформирана съдебна система. Коментарите тогава бяха, че тази процедура на Европарламента е незаконодателна и не задължава европейските институции да предприемат действия. 

От ГЕРБ веднага коментираха, че заплахата за спиране на европейски средства е реална. Вицепримиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обаче беше категорична, че нито има заплаха за спиране, нито има спрени европейски фондове, дори напротив - правителството е спасило стотици милиони евро в края на 2013 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:11 | 10.09.22 г.
fallback