fallback

Черновата на препоръката за спиране на европарите е писана в София, потвърди Златанова

Често български депутати в опозиция злепоставят страната, обясни вицепремиерът

10:55 | 11.04.14 г.

Черновата на текста, с който Европарламентът препоръчва спиране на европарите за България, е писана в София. Това потвърди пред ТВ7 вицепремиерът Зинаида Златанова.

Тя коментира приетата преди дни от Европейския парламент препоръка към Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“.

Често се случва български депутати, особено в опозиция, да отправят критики и да злепоставят страната. Това е характерно за ГЕРБ. Това се връща като бумеранг към тях, когато управляват. Ето виждате, че при управлението на ГЕРБ не бяхме приети в Шенген, коментира Златанова.

Тя обясни, че предишните управляващи така очернили страната, преди да дойдат на власт, че е имало лошо настроение към България.

Не може интересът на една партия да бъде слаган над националния интерес. Докладът на ЕП е със съвсем друг предмет и цели да се подобри управлението на евросредствата, посочи Златанова.

Тя увери, че европейските средства се контролират изключително строго, това са най-контролираните пари, с които някога сме разполагали. Освен това тя допълни, че констатациите са за управлението на средствата при ГЕРБ.

Златанова припомни, че до 2015 г. трябва да бъдат усвоени 1,8 млрд. евро. Има готовност през тази година да стартира усвояването на европейски средства от новия програмен период за заетост и транспорт, заяви вицепремиерът. Тя определи като “тежко манипулативно твърдение”, че през тази година няма да има усвояване на европейски пари от новия програмен период.

Правосъдният министър заяви още, че е назначила проверки на съдебни изпълнители, като в резултат има заведени 15 дисциплинарни производства и едно наложено дисциплинарно наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
fallback