fallback

Михайлова: 1,2 млрд. лв. са платени от бюджета, за да не спре ОП "Околна среда"

Забавихме се с проверката на договорите с пропуски, призна министърът на околната среда и водите

10:16 | 01.04.14 г.

1,2 млрд. лева са изплатени от държавния бюджет за проекти по изпълнение на ОП „Околна среда”, след като Брюксел спря парите заради нарушения. Така спирането на парите от ЕС не спира изпълнението на програмата, съобщи в ефира на БНР министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Припомняме, че от ноември 2013 година досега са спрени междинните плащания по програмата, тъй като бяха установени нарушения при провеждането на обществени поръчки в договори, изпълнявани в периода 2010 – 2013 година. На базата на сигналите от ЕК България започна проверка на договорите.

Одитът отне повече време от очакваното, призна днес министърът. Правителството си беше поставило срок до края на март да възстанови плащанията по тази програма. Към 1 април обаче документацията все още не е изпратена в Брюксел. На 13 април изтича крайният срок за отговор, поставен от ЕК, обясни още Михайлова.

Всеизвестен факт е, че ако не отговорим, Брюксел няма да плати средствата, коментира министърът в отговор на изявленията на опозицията от ГЕРБ, според които средствата по оперативната програма ще бъда спрени. България обаче е предприела действия, допълни още Михайлова. От края на октомври 2013 година досега са проверени 246 поръчки, проведени в периода 2010 -2013 година.

Санкцията за нарушенията се очертава да бъде около 100 млн. лева, допълни още Михайлова. Има два варианта – плоска финансова корекция, която може да бъде поета от държавата, а общините да ги възстановят. Другият вариант е индивидуална санкция към всяка община в размер на 25% от проектите, по които са допуснати пропуски.

Обсъждат се различни варианти с финансовото министерство за намиране на вариант за подкрепа на общините – да теглят безлихвени заеми, например, коментира още министърът.

Аргументите в наша защита са в няколко групи.”Първо, че 2010-2013 обхваща период, в който са правени промени в Закона за обществените поръчки. Имало е период, в който някои изисквания не са били част от закона за обществените поръчки и българските бенефициенти са изпълнявали действащия Закон за обществените поръчки”, коментира още Михайлова.

Този аргумент обаче не е много стабилен, защото всяка страна трябва да има законодателство, отговарящо на европейското и липсата му е проблем на страната-член, уточни още тя.

Вторият ни аргумент е, че общата стойност на тези 246 договора е 1,5 млрд. лева, но сертифицираните от тях разходи са 559 млн. лева.

„Изключителното забавяне на програмата намалява обема на финансовите средства, които трябва да бъдат възстановявани от бенефициентите, ако те са ги получили, а корекциите ще се прехвърлят в бъдещи плащания по до изпълнението”, уточни Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
fallback