fallback

Гаранционният фонд ще работи с 10 банки по схема за бизнес кредити за 360 млн. лв.

Фондът ще гарантира до 50% от кредити с инвестиционна цел, заеми за оборотни нужди на фирмите, както и за европроекти

13:59 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Българска банка за развитие, ще гарантира отпускането на кредити в размер над 360 млн. лeвa. Това стана възможно след подписването на споразумение с 10 търговски банки, които да отпускат бизнес кредити, обезпечени с гаранции от фонда, съобщиха от Банката за развитие. Банките-партньори по новата схема са Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Пиреос Банк, СИБанк, Ти Би Ай Банк, Токудабанк, УниКредит Булбанк и Юробанк.

Издаваната от фонда гаранция е безплатна за предприятията и им помага да постигнат по-изгодни условия при кандидатстването за бизнес кредитиране. Гаранцията може да намали нужните движими и недвижими дълготрайни материални активи, които кредитоискателят трябва да заложи като обезпечение пред търговските банки. Заради понижаването на риска, който банките кредитори поемат, отпускайки заеми с гаранция от фонда, се очаква и лихвите по кредитите да се намалят.

„Гаранционната програма е самостоятелен продукт на НГФ и той сам ще поеме риска по гаранциите, които издава.  В същото време на търговските банки не са поставяни изисквания и условия да променят политиките си по оценка на проектите, които ще получат кредитиране. "Фондът ще приеме като обезпечение всеки актив, който търговските банки партньори приемат в кредитната си дейност“, обясни Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ.

Фондът ще издаде гаранции на обща стойност до 180 млн. лв., като ще гарантира не повече от 50% от всеки отпуснат от банките заем. Така общата сума на заемите, които може да се отпуснат с гаранция на НГФ, ще е най-малко 360 млн. лева. В случай, че по отделни заеми фондът покрива задължения в по-малък размер, а също и поради бързото изплащане на отделни заеми, общата сума на кредитите, отпуснати с гаранции по програмата, ще се увеличи.

Заемите, по които фондът ще издава гаранции, могат да са както с инвестиционна цел, така и да служат за оборотни нужди на фирмите. По новата схема ще се гарантират и бизнес кредити за финансиране на проекти по всички оперативни програми на ЕС.

НГФ е създаден през 2008 г. като част от Групата на Българска банка за развитие. Основната цел на дружеството е да подпомага дейността на малкия и среден бизнес чрез гаранции, улесняващи достъпа до финансиране за фирмите от търговските банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
fallback