fallback

Индикативният бюджет на програмата за регионално развитие няма да падне под 1,3 млрд. евро

Евентуални допълнителни средства за програмата ще зависят от приоритетите на правителството

17:07 | 30.01.14 г.

Индикативният бюджет на оперативната програма “Региони в растеж” (2014 – 2020 г.) няма да падне под 1,3 млрд. евро. Това каза по време на блиц контрол в парламентарната комисия по регионална политика министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова.

Въпросът за индикативния бюджет на програмата възникна заради изказването на вицепремиера Зинаида Златанова от вчера, че правителството не е взело окончателно решение как ще бъдат разпределени средствата по оперативните програми. Отделно стана ясно, че в групата на големите градове се включва и Видин, за да може Северозападният регион – най-бедният в Европейския съюз (ЕС) и чийто регионален център е Видин, да се възползва от повече европейски средства.

Терзиева поясни, че промяна в индикативния бюджет на програмата “Региони в растеж” не е обсъждана на заседание на Министерски съвет. Към момента Индикативният бюджет е над 1,35 млрд. евро, а евентуално прехвърляне на допълнителни средства ще зависи от изчисленията и приоритетите на правителството.

По думите на регионалния министър още е рано да се каже какъв ще е окончателният бюджет на програмата, но той няма да падне под 1,3 млрд. евро.

Няма промяна и във вътрешното разпределение на средствата за регионално развитие до 2020 г., подчерта Десислава Терзиева. Тя допълни, че Видин е включен в групата на големите градове на базата на Националната концепция за пространствено развитие. В нея Велико Търново, Благоевград и Видин са определени като градове от трето ниво с тенденция към второ.

Впоследствие Велико Търново и Благоевград са станали градове от второ ниво, но не и Видин. Според Терзиева няма основание градът да отпадне от тази група, въпреки че според Лиляна Павлова той не отговаря на нито един критерий и включването му в групата е политическо решение.

Прехвърлянето на Видин в групата на големите градове е свързано с изискването на Европейската комисия европейските средства за регионално развитие да се концентрират в малко на брой населени места, които имат капацитет да генерират икономически растеж и заетост. България обаче настоява достъп до финансиране да имат 67 града.

Концепцията за пространствено развитие е средносрочният стратегически документ, който заедно с Националната стратегия за регионално развитие е основен инструмент за интегрираното планиране на развитие на регионите, включително и разпределението на европейските средства.

За да получи Северозападният регион повече средства, трябва да се подготви отделна стратегия с план за действие и да се разпишат проектите, които ще се реализират, както и необходимият финансов ресурс. Към момента такава стратегия не е подготвена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
fallback