fallback

Нова инсталация край София ще преработва 44 хил. тона биологични отпадъци

След преработката на зелените отпадъци ще се получават компост, който ще се продава, и биогаз, който ще се преработва в ток и топлинна енергия

15:05 | 28.01.14 г.

Нови инсталации ще преработват до полезен компост 44 хил. тона зелени и биоотпадъци от Столичната община на година. Съоръженията на площадката „Хан Богров“ край София бяха официално представени в присъствието на ръководствата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Столичната община, предаде БТА.

На площадката има две отделни технологични линии. Едната ще обработва зелени отпадъци и е с капацитет 24 хил. тона годишно, а другата – биологични отпадъци от домакинствата и търговските обекти, като капацитетът ѝ е 20 хил. тона годишно.

Крайният продукт от преработката на биоотпадъците е компост, който ще бъде предлаган на пазара. Ще се получава и биогаз, който ще се преобразува в електрическа и топлинна енергия.

Проектът е на стойност 39 млн. лева и се финансира с подкрепата на оперативна програма "Околна среда".

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че това е най-модерното съоръжение за третиране на биологичните отпадъци в България, както и едно от най-модерните в Европа.

„Разчитаме на фирмите и гражданите да се включат в разделното събиране, за да изпълним европейските изисквания“, коментира Фандъкова.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова коментира пред журналисти, че един от начините за стимулиране на домакинствата и търговските обекти да събират разделно отпадъците си е чрез формулата за определяна на "такса смет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
fallback