fallback

Средствата от EК за здраве отново ще се насочат към други ведомства

България ще разчита на собствени ресурси, за да се справи с проблемите в здравеопазването, коментират експерти

13:54 | 27.01.14 г.

Средствата от Брюксел за болници и апаратура отново ще се разпределят по европрограми за други министерства. Това споделиха председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер и д-р Димитър Ленков от Българския лекарски съюз (БЛС) пред TV7 и го окачествиха като „пълен абсурд“.

България отново не посочи пред Брюксел здравеопазването като приоритет и оставаме без оперативна програма за този сектор, каза д-р Ленков и допълни, че Португалия и Гърция, които са съпоставими като територия и население с нашата страна, до момента са взели 750,513 млн. евро за здравеопазване от Европейския съюз. „Оперативна програма "Здравеопазване" няма, т.е. България ще разчита на собствени средства, за да се справи с проблемите в здравеопазването", поясни д-р Ленков.

Според него от 2007 до 2013 г. нашите болници можели да вземат 175 млн. евро  за апаратура и за профилактика на значими заболявания. „По ОП "Регионално развитие" 55 лечебни заведения сменят дограма, но от Брюксел реагират остро и поставят условие да харчим парите за апаратура“, каза той.

"Накрая ги накараха да се фокусират върху онкологичните центрове, казаха, че трябва да имаме приоритети. Мисля, че там още има съмнение как са проведени част от процедурите, дали наистина бяха изхарчени за апаратура, която трябваше да бъде купена последен клас, но не знам проверките докъде доведоха". Така коментира здравния абсурд д-р Нигяр Джафер.

Евродепутатът д-р Антония Първанова разказа, че начинът, по който тогавашните министри на регионалното развитие Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова харчат парите за здраве, стреснал чиновниците в Брюксел.

"Имаха конфликт двете министерства - на регионалното развитие и на здравеопазването, кой ще стои на кранчето на парите. В началото няколко пъти им ги връщаха проектите, защото по никакъв начин не можеха да докажат, че имат някаква връзка с достъпа до здравеопазване, като например, смяна на дограма и парна инсталация и т.н. Докато от Брюксел им казаха - ама вие постоянно плачете, че имате нужда от пари за здравеопазване, най-големият проблем дограмата ли ви е на цялата здравна система", посочи Първанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
fallback