fallback

Андор: Румъния може да се учи от България по усвояване на евросредства

Миграционният поток се увеличава, но не от българи и румънци, а от граждани на държави по периферията на еврозоната, смята комисарят

17:17 | 07.01.14 г. 30

България наваксва по-бързо изоставането по отношение усвояването на европейски фондове от Румъния, коментира комисарят по въпросите на заетостта Ласло Андор по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Той представи нови промени в правилата за структурните, инвестиционните и Кохезионния фонд на ЕС. Те предвиждат повече прозрачност при избора на партньори, представляващи регионалните, местните и другите публични власти, както и да бъде подобрен капацитетът на партньорите с оглед по-активното им участие.

„Не бива да поставяме България и Румъния на една плоскост – понякога има смисъл, но не винаги това е така“, заяви Андор и изрази надежда северната ни съседка да успее да ни настигне по отношение на усвояването на европейски средства.

Румъния е страната, изправена пред най-големите предизвикателства и риск от загуба на средства, допълни още той. „В този случай тя е двойка не толкова с България, а със Словакия“, допълни още Андор.

През последната година административният капацитет на Букурещ обаче се подобрява, отчете още комисарят и това ускорява усвояването на европейските средства.

Комисарят по заетостта коментира още и опасенията в някои страни от ЕС от масова миграция на българи и румънци след отварянето на трудовите пазари. „Когато хората видят, че няма такъв ефект, напрежението ще стихне“, категоричен беше той.

Ласло Андор все пак посочи, че в страните от ЕС има ръст на миграцията, но от страни по периферията на еврозоната, което е породено от кризата. За него това е сериозен проблем, защото вместо да намалява тази вълна, се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
fallback