fallback

Фонд "Земеделие" одобри проекти за 55,2 млн. лв.

Средствата са по Програмата за развитие на селските райони и основната част отиват за финансиране на общински проекти

11:52 | 19.12.13 г.

Фонд „Земеделие” одобри нови 44 проекта по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщават от разплащателната агенция.

Инвестиционните предложения са по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“, 226 “Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”, 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“, 322 „Обновяване и развитие на населените места".

Те ще бъдат подкрепени с 55,2 млн. лв. по програмата.

По мярката за модернизиране на земеделските стопанства фондът е одобрил три проекта, които ще получат над 590 хил. лв. - за реконструкция на помещения за отглеждане на прасета, за създаване на 43 дка насаждения от череши и за купуване на земеделска техника, капково напояване и сондажен кладенец за отглеждането на 238 дка бадеми.

По Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности“ е одобрен общински проект за реконструкция и изграждане на съоръжения за гасене на пожари – над 290 хил. лв. 

Две инвестиционни предложения на сдружения и четири на общини ще бъдат подкрепени с 2,1 млн. лв. по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”. Те предвиждат създаване на постоянна изложба на местно етнографско и културно наследство и експонирането му с компютърните технологии, изграждането на спортни пътеки и спортно-туристически атракции, реконструкция на еко пътеки, купуването на сцена и оборудване към нея.

Други 25 проекта ще получат над 47 млн. лв. по мярка 321. Повечето от тях са общински и предвиждат изграждане и реконструкция на водопроводни мрежи и пречиствателни станции за отпадни води.

С друга част от средствата читалища ще обновят материалната си база и създадат културни мобилни центрове. С пари по мярката ще бъдат финансирани и инвестициите на две сдружения с нестопанска цел в изграждане на център за предоставяне на информационни и комуникационни услуги и в младежки център.

По Мярка 322 са подкрепени седем проекта за реконструкция и модернизация на читалища и един за ремонт на църквата Св. Вмчк.Теодор Тирон в гр. Летница. Те ще получат 5,1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
fallback