fallback

Приемът по новата пчеларска програма започва на 8 януари 2014 г.

Кандидатстването продължава до последната дата на приема

09:47 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Приемът по новата пчеларска програма започва на 8 януари 2014 г. и ще продължи 10 работни дни, съобщиха от Държавен фонд Земеделие” (ДФЗ). 

Пчеларите ще могат да подават документи по мерките за борба срещу вароатозата, за анализ на меда и за подновяване на кошерите.

Документите ще се подават в 28-те областни дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическите лица или адрес на управление на юридическите лица.

Новото за програмата е, че кандидатстването продължава до последната дата на приема, а не както беше досега - до изчерпване на бюджета. Часът на подаване на документите вече няма да е водещ критерий за одобрение.

Вместо това кандидатите по мярката за нови кошери ще бъдат класирани според критерии за оценка, определени в Наредба № 9 от 19.11.2013 г. за програмата. Част от тези критерии са бъдещите бенефициенти да имат квалификация и минимум 3 години опит в областта на пчеларството, да са регистрирани като земеделски производители за повече от 1 година към датата на кандидатстване и др.

Всеки критерий ще носи определен брой точки, на базата на които ще бъдат класирани заявленията.

Друга новост по пчеларската програма е, че ДФЗ ще сключи договори с одобрените кандидати по мерките за вароатозата и за анализите.  Ако бюджетът е недостатъчен, помощта ще бъде намалена с еднакъв процент за всички кандидати.

Националната програма по пчеларство ще действа през периода 2014 - 2016 г. Тя е с бюджет от 14 млн. лв., от които половината са европейско финансиране.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
fallback