fallback

Няма да бъдат загубени пари по програма „Регионално развитие”

Договорени са 98% от бюджета на програмата, изплатените средства са 57%

11:17 | 10.12.13 г. 1

Няма риск от загуба на средства по оперативната програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. през тази година, както и по правилото N+2/N+3. Това увери министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на официалната годишна конференция за представяне напредъка по изпълнението на програмата, която се състоя в Стара Загора.

„Показателите до момента нареждат оперативна програма „Регионално развитие” не само сред успешните в България, но и на европейско ниво”, коментира Терзиева.

Тя подчерта, че са договорени 99% от бюджета по „Регионално развитие”, като са сключени 1 085 договора. Изплатен е 57 на сто от бюджета.

До края на годината се очаква сключените договори да надвишат 1 100, както и да се преизпълни целта за сертифицирани разходи, допълни Снежина Славчева, ръководител на управляващия орган на програмата. До края на ноември са били сертифицирани разходи на стойност 598 млн. евро, а към 12 декември ще бъде подаден още един доклад към европейските власти с разходи за 24 млн. евро. Така ще бъдат сертифицирани 622 млн. евро при цел за 600 млн. евро, поясни Славчева.

Общо 550 са приключените проекти, финансирани с пари по програмата „Регионално развитие”, посочи още Снежина Славчева. Реконструирани са над 830 сгради - училища, детски ясли и градини, читалища, театри, опери, музеи, социални институции, университети и други, от което са се възползвали над 2,3 млн. души, сочат данните на управляващия орган на програмата.

Подобрени са 31 туристически атракции и 153 иновативни културни събития, посетени от над 840 хил. души, изградени са пилотни центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища, подобрени са над 3 млн. кв. м зелени площи и детски площадки, 810 хил. кв. м пешеходни зони, алеи и тротоари.

Реконструирани са и 698 км второкласни, третокласни и общински пътища. Изградени са и редица съоръжения за превенция от наводнения, почиствани и коригирани са речни корита със средства от програмата, укрепени са и някои свлачища.

Енергийната ефективност на жилищата и публичните сгради, подобряване на градската среда, инвестициите в образованието, образователната и социалната инфраструктура и насърчаване на нисковъглеродните стратегии са основните приоритети в новата програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., потвърди Иван Попов, началник отдел „Програмиране, оценка, информация и публичност” в Министерството на регионалното развитие.

Терзиева уточни, че според становище на Европейската комисия подкрепата по линия на новата оперативна програма трябва да се фокусира върху градовете с най-голям потенциал да генериране на растеж и заетост. В момента се изготвя методиката за разпределението на финансовите средства за градовете, допълни министърът на регионалното развитие. В новия програмен период те няма да се конкурират, а ще разполагат с определени бюджети, с които да реализират стратегиите си за развитие съобразно националните секторни стратегии.

До края на декември се очаква Брюксел да изпрати коментари по третия вариант на програмата „Региони в растеж”, който беше внесен за разглеждане от европейските власти през октомври, допълни Иван Попов. След това ще може да се започнат и официалните преговори за финализиране параметрите по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
fallback