fallback

Северозападният район ще получи пари по всички оперативни програми

Земеделието, туризмът и пътната инфраструктура ще са трите сектора, в които ще се инвестира

16:57 | 26.11.13 г. 3

През новия програмен период във всички оперативни програми ще има ресурс специално за Северозападния район. Това каза доц. Стилиян Димитров от Софийския университет "Климент Охридски", който разработва програма за инвестиции в Северозападния район по поръчка на правителството.

Този ресурс ще може да бъде усвояван само от бенефициенти от района, който включва областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч.

Земеделието, туризмът и пътната инфраструктура ще са трите сектора, в които ще се инвестира. Според доц. Димитров именно вложенията в тези сфери ще позволят да бъдат догонени останалите райони на страната по икономическо развитие.

Кметове от област Монтана, представители на бизнеса и на неправителствения сектор дискутираха в областната управа в Монтана приоритетите на региона за следващия програмен период.

Областните управители са се обединили около мнението, че приоритетни за района са областите земеделие и туризъм, които могат да се интегрират, както е в развитите западни страни.

Кметът на Монтана Златко Живков коментира, че Северозападният регион е по-изостанал от останалите части на страната заради лоша регионална политика на много от досега управлявалите правителства. Той препоръча инвестиции в пътната инфраструктура и туризма. Живков приветства желанието на правителството да се приеме стратегия за инвестиции в Северозапада и поиска тя да се обвърже с оперативните програми на ЕС, откъдето са повечето инвестиции в България.

Представителите на местната власт, бизнеса и неправителствените организации дадоха конкретни идеи за реализиране на отделни проекти в региона. Доц. Димитров обяви, че тези идеи ще бъдат включени в инвестиционната програма.

Предстои програмата за инвестиции в Северозападния район да бъде разгледана от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
fallback