fallback

В Асеновград бе открит регионалeн център за обезвреждане на битови отпадъци

Съоръжението ще обслужва 126 хил. жители от пет общини

16:59 | 28.10.13 г.

В Асеновград бе открит регионалeн център за обезвреждане на битови отпадъци. Съоръжението ще обслужва също и общините Първомай, Садово, Куклен и Лъки, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В регионалния център е изградена първата клетка за битови и за строителни отпадъци, както и прилежаща инфраструктура. Застроената площ на първия етап от цялостния проект на депото е около 73 декара, с общ капацитет  от 640 000 тона и ще обслужва 126 хил. жители от петте общини.

„Днес сме свидетели на добър резултат, в следствие на усърдна работа на добър екип. Искам да отбележа, че това депо е финансирано от националния бюджет и е доказателство за това, че България провежда трайна и успешна политика в областта  на отпадъците“,  каза министърът на околната среда е водите Искра Михайлова.

Тя допълни, че преминаваме от фазата на старите сметища към периода, когато отпадъците ще се събират в модерни депа, към  които в бъдеще ще бъдат  изградени оползотворяващи инсталации.

Заради бавното обновяване на депата за отпадъци Брюксел започна наказателна процедура срещу България. Модерните съоръжения трябваше да бъдат изградени до 2009 г. със средства от Оперативна програма „Околна среда“, но забавянето е значително.

Глобите, които рискуваме, са десетки хиляди евро месечно, защото не спазваме договора с ЕС като страна член и директивата за отпадъците, каза през август екоминистърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
fallback