fallback

251 общини ще получат техническо оборудване от програма "Техническа помощ"

Проектът е разработен от сдружението на общините

16:44 | 21.10.13 г.

До края на тази година общо 251 български общини ще получат специализирано техническо оборудване, финансирано от Оперативна програма „Техническа помощ“. Проектът „Е-ПОДЕМ - Европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт” е разработен от Националното сдружение на общините в Република България и е на обща стойност 7 785 100 лв., съобщиха от дирекцията на програмата.

Освен настолни компютри и аудио-визуална и размножителна техника, общините ще разполагат и с високотехнологични иновативни устройства, сред които специализирани киоск-терминали за употреба от гражданите и широкоформатни скенери за документи с големи размери за обработване, споделяне и съхранение на електронни копия на строителни планове и скици.

„Проектът E-ПОДЕМ е много важен, защото създава предпоставка за електронизация на дейностите по подготовка и изпълнение на европейски проекти, както и възможност за достъп до безплатна експертна и консултантска подкрепа за местните власти чрез ресурсен център, който улеснява комуникацията между общините и управляващите органи на оперативните програми“, заяви Ирена Първанова, ръководител на Управляващия орган на ОП „Техническа помощ“.

Дейностите, залегнали в проекта, дават предпоставки за прилагане на системен подход и гарантиране на прозрачност в управлението на проектите. Чрез тях ще бъде стимулирана възможността за електронен обмен на документи, което от своя страна улеснява и ускорява комуникацията между общините, НСОРБ и Управляващите органи на оперативните програми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
fallback