fallback

З. Златанова: Бюрокрацията забави усвояването на евросредствата*

Правилата за различните оперативни програми ще бъдат уеднаквени, за да не се кандидатства с коренно различни документи

13:49 | 01.10.13 г. 1

Основният ми приоритет за новия програмен период ще е облекчаване на бюрокрацията. Това каза пред журналисти в Пловдив вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при откриването на форума "Новият програмен период: възможности за бизнеса", съобщи БТА.

Според Златанова от сегашния програмен период се вижда, че бюрокрацията пречи и е един от факторите за ниската усвояемост на средствата. Това ще стане чрез промяна на нормативната уредба, но първо трябва да уеднаквим, там където е възможно, правилата при различните програми, за да не кандидатства бенефициентът с коренно различни документи, допълни Златанова.

Тя обясни, че това зависи от българското законодателство, защото европейските регламенти, които са еднакви за всички, само ни предписват как трябва да действат нашите системи за управление и контрол, но приложението им е национален въпрос.

Изтичащият първи програмен период е поучителен по отношение на взаимоотношенията между предприятията и администрацията, каза Златанова. По думите й администрацията е длъжница на бизнеса в настоящия програмен период и тя трябва да покаже в следващия, че умее да работи с темповете на реалния сектор.

В момента се провежда национална кампания "Научените уроци", чрез която се идентифицират и анализират слабите места в системата за управление на проекти, каза вицепремиерът. Вижте повече в репортажа на Bulgaria On Air!

*Актуализирано с репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
fallback