fallback

Около 40% от европроектите не получават финансиране

Кандидатстването за следващия програмен период започва през септември 2014 г.

10:17 | 01.10.13 г.

Около 40% от европроектите у нас не покриват изискванията и не получават финансиране. В същото време администрацията работи бавно, което допълнително затруднява усвояването на европейските фондове, твърди консултантът Евгений Иванов, цитиран от ТВ7.

Недобре подготвена документация, липса на капацитет и собствен капитал, нереални поставени цели – това е рецептата за отказ от европейско финансиране.

Според експерти формулата за успех е: ясна идея, конкретен план и график за изпълнението му – само така една компания може да получи средства по оперативните програми. Вече я няма и практиката чрез подкуп да се одобрява проект и да се получава финансиране. Консултанти разказват, че предложението за помощ обикновено е блъф и съветват фирмите да не се подвеждат.

„Случва се някой да се обади и да каже: мога да ти помогна. Не се лъжете“, съветва  Евгений Иванов и припомня, че обективната оценка на един проект се дава от комисия.

Той допълва, че бизнесът трябва да работи с ясната мисъл, че само с европейски средства няма как да развива своята дейност. Въпреки че нивата на самоучастие в последните години спадат, те все още са средно около 50% – финансиране, което фирмите трябва да осигурят от други източници. Проблемът обаче не е само с неподготвените бенефициенти, но и със слабата държавна администрация.

"Точно тук е ролята на правителството -  да накара администрацията да гледа на бизнеса като на свой партньор, а не да си поставя за основна цел да отреже парите, които една фирма може да получи", допълва Иванов.

Според него е важно фирмите да са наясно и със сроковете, тъй като от подаването на проекта до получаването на евросредствата може да мине близо година.

Кандидатстването за следващия програмен период започва през септември 2014 г. Експертите съветват желаещите да подготвят проектите си още от сега, за да бъдат готови навреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
fallback