fallback

Седем църкви получават 2,6 млн. лв. за ремонти по ПРСР

По програмата за селските райони се отпускат и средства за стимулиране на туризма в община Априлци

14:21 | 26.08.13 г.

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) насочва 3 млн. лв. за обновяването на седем църкви, читалище и една община. Помощта се отпуска по три от мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от ДФ "Земеделие".

Със средствата храмовете ще бъдат ремонтирани. Общата сума, която църквите ще получат, е малко над 2,66 млн. лв. Те идват от бюджета на мярка „Обновяване и развитие на населените места”.

Храмовете, които попадат в обсега на безвъзмездното финансиране, са: църква „Света Параскева” в Левски,  „Св.Архангел Михаил” в с. Малчика, „Свети. Георги” в с. Черноземен,„Свети Архангел Михаил" в с. Мъдрец „Света Параскева" в Тръстеник, „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Щипско и църква „Св. Рождество Христово” в с. Геша.

Другите два одобрени проекта са по мярката за „Насърчаване на туристическите дейности” и “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от ПРСР. 

Община Априлци ще използва финансиране по мярката за насърчаване на туристическите дейности, за да постави билбордове, табели и пътепоказатели за туристическите маршрути и забележителности. С парите ще бъдат закупени пейки и кошчета за предвидените по пътя места за отдих.

Проектът по втората мярка за “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” е на читалище „Възраждане 1940” в село Старо село. С отпуснатите средства ще бъде изградена информационна система, която ще работи чрез интерактивни киоски и публични дисплеи. Планирани са и строително-монтажни дейности и купуване на климатици, офис обзавеждане и други, уточняват още от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
fallback