fallback

Иван Данов: Правителството стои зад проекта за тунел под връх Шипка

Държавата е длъжна да го реализира, тъй като проектът е част от европейските транспортни коридори, заяви министърът на инвестиционното проектиране

21:54 | 19.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател

Правителството стои зад проекта за тунел под връх Шипка и финансирането му с европейски средства е приоритет. Tова обяви в Габрово министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Повод за посещението му беше организираната среща с експерти от държавните институции в областта, от общинските администрации и представители на професионални сдружения за обсъждане на инвестиционни проекти.

Проектът за тунел под връх Шипка е в напреднала фаза и опасенията, че ще бъде изместен от друг проект нямат основание, коментира министър Иван Данов.

Стоя твърдо зад тунела. Цялото правителство стои твърдо зад тунела. Ще направим всичко възможно финансирането на тунела да стане с европейски средства. Това е най-доброто решение. Ако не може да се реализира по някаква причина с тези европейски средства, държавата е длъжна да реализира този тунел, тъй като това е част от европейските транспортни коридори, каза министърът.

Министър Данов си тръгна от Габрово с папка с препоръки от заетите в строителния бранш за промени в законодателството. Той подчерта, че бъдещите изменения ще гарантират достъп на малките и средни строителни предприятия до участие в обществени поръчки.

Като отпаднат ограничителите, примерно да има условия, които лимитират участието на малките и средните предприятия, един път. И втори път, много силно се надявам, че ще възприемем добрата практика, когато става дума за големи обекти, в по-развитите страни големите обекти се разделят на отделни лотове, което означава, че във всеки един лот могат да участват и по-малки фирми. Това е въпрос на цена, обясни той.

Малките и средни фирми няма да бъдат толерирани. Целта на промените в законодателството е те да бъдат равнопоставени с големите, обясни министърът.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 06.09.22 г.
fallback