fallback

Добивните компании ще съобщават за плащанията си към правителството

Изискването ще важи дори за компании, работещи в държави, които забраняват публичността на плащанията по проекти за добив на природни ресурси

17:28 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Големите компании, които добиват петрол, природен газ, минерални ресурси и дървесина от девствени гори ще дават пълен отчет за плащанията си към националните правителства за всеки проект, по който работят.

Това предложение получи одобрението на европейските депутати по време на първото четене на законопроекта в пленарната сесия на Европарламента. 

Според приетото предложение на това ще подлежи всяко плащане над 100 хил. евро по всеки проект с лиценз за добив (например мина или петролно находище). Целта на тази мярка е повишаване на отчетността за компаниите, добиващи стратегически ресурси и правителствата.

Депутатите се застраховаха и срещу възможността за укриване на плащания, заради определения долен праг на сумите, които подлежат на отчет, допълват още от пресслужбата на ЕП. В предложението е записана клауза срещу изкуствено разделяне на плащанията.

Видовете плащания, които трябва да се отчитат, са: за даване на права за производство, определени данъци, ренти, дивиденти, бонуси, такси и плащания за подобрения в инфраструктурата.

Не на „ветото за тиранични режими“

По време на гласуването беше премахната и клаузата, наречена „вето за тираничните режими“, която щеше да освободи фирмите от изискванията за отчетност, когато наказателното право в приемащата държава я забранява.

Новите правила ще влязат в сила след одобрението на Съвета. Страните членки ще имат две години, за да ги адаптират към националните си законодателства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
fallback