fallback

Малкият бизнес със слаб интерес към програмите за човешките ресурси

Компаниите посочват многото документи и липсата на насока в ОП "Човешки ресурси" като основната причина да не кандидатстват

14:46 | 28.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Малките и средните фирми у нас имат положителни нагласи какво могат да им донесат европейските програми за развитие на човешките ресурси. Въпреки това обаче много малко кандидатстват  по тях, става ясно от изследването на Българския икономически форум, цитирано от БТА.

За целта на анализа са анкетирани 51 фирми, от които 35,3% са с чуждестранно участие. Болшинството от изследваните са микропредприятия (почти 57%).

Данните показват, че 82,4% от предприятията, участвали в проучването, не са кандидатствали с проекти по европейски програми в сферата на човешките ресурси. Основната причина са много документи, които се изискват за кандидатстване. Част от схемите по програмата не са пригодени за нуждите на малкия и средния бизнес, допълват още анкетираните.

Одобрен проект имат 11,3% от анкетираните, а за 3,8% отговорът при кандидатстване по програма е бил отрицателен.

Основната част от проектите по ОП „Човешки ресурси“ в България са насочени към повишаването на квалификацията и обучението на служителите. От тази възможност обаче се възползват големите компании, коментира Евгений Иванов от компанията, извършила проучването. От тази гледна точка препоръката на консултанта е през следващия програмен период мерките по програмата да бъдат насочени към малките предприятия и да се предложат повече атрактивни програми за тях.

Проучването е анализирало и практиките за наемане на персонал у нас. По отношение на малките и средните компании много малка част разчитат на консултантски компании при подбор на кандидатите. Едва 35,3% от фирмите ползват услугите на агенции. В единични случаи се ползват бюрата по труда или професионални мрежи. В над 82% от фирмите за процедурата по назначаване на нов служител отговаря директно управителя на фирмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
fallback