fallback

Изплатиха средствата по схемата „Училищен плод“ за декември и януари

Над 463 хил. лева бяха изплатени на учебните заведения, които участват в схемата през този период

15:08 | 06.02.13 г.

Държавен фонд „Земеделие“ изплати над 463 хил. лева на бенефициентите по схемата „Училищен плод“. Това са плащанията за два месеца – за декември 2012 година и януари 2013 година, допълват от фонда.

През тази учебна година за субсидиране на закуска с пресни плодове и зеленчуци са кандидатствали 1 383 учебни заведения. Обхванати са почти 180 хил. деца. Спрямо миналата година има ръст от 47 на сто. Общият бюджет на програмата е 3,8 млн. лева, а средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от бюджета.

През тази година училищата, в които се прилага европейската схема, имат задължение да извършат поне една педагогическа мярка, чиято цел е да покаже на децата колко важни са пресните плодове и зеленчуци за здравето.

Чрез игри да бъде показано как се произвеждат зеленчуците и какви са техните полезни качества, предвижда още наредбата за прилагане на схемата за тази година.

Схемата „Училищен плод“ беше въведена в ЕС през 2007 година, а у нас се прилага от 2009 година. Целта е да бъдат стимулирани здравословни навици у децата още от най-ранна детска възраст. В изпълнение на тази програма в българските училища се предлагат за закуска пресни ябълки, круши, праскови, сини сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви. Предвидените зеленчуци пък са домати, краставици и моркови. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
fallback