fallback

Зърнопроизводители чакат милиони заради неправомерни глоби

Със стара дата през 2011 година МЗХ променя правилата, касаещи очертаването на обработваеми площи, което ощетява близо 6 хил. производители

10:56 | 15.01.13 г.

Половината от жалбите на зърнопроизводителите, заведени във връзка с казус от 2011 година, са уважени от съда, разкри зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ с ресор „Директни плащания“ Свилен Костов, цитиран от БНР. Случаят касае промените на правилата за очертаване на обработваемите площи.

През 2011 година Министерство на земеделието и храните променя със задна дата от 2009 година правилата за очертаване на обработваемите площи. На базата на новите правила бяха санкционирани 5,7 хил. зърнопроизводители, припомни от своя страна зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Наложените санкции са в размер на 20 млн. лева, обясни още той. След като делата са спечелени, тези средства ще трябва да бъдат върнати от националния бюджет.

Свилен Костов обаче обясни, че нищо няма да бъде възстановявано със средства на българския бюджет.

Зърнопроизводителите не са плащали обаче пари – нито по банкова сметка, нито чрез офисите на Националната агенция по приходите (НАП). „В случая приложихме т.нар. „прихващане“ - дължимите суми бяха прихванати от следващите субсидии за производителите“, каза той. 

Свилен Костов допълни още, че забавяне през 2009 година е наложило промените със задна дата. По този начин обаче са нарушени правилата. „Имахме договорка с ЕК да платим субсидиите в края на 2009 и началото на 2010 година, а производителите, които не са изпълнили задълженията си да бъдат поканени да върнат средствата“, обясни още той.

Според него подадени са около хиляда жалби срещу искането на ДФ „Земеделие“. По  половината от исковете вече има съдебно решение. Повечето са в полза на жалбоподателите, има и няколко случая, където са уважени мотивите на фонда, допълни още Костов.

Според него осъдителното решение означава, че трябва да бъдат върнати неправомерно, според съда, изисканите субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 12.09.22 г.
fallback