fallback

2012 година е рекордна по отношение на усвояването на европейски средства

По отношение на членството ни в ЕС сме на "плюс" с 3,4 млрд. евро, изчисли министър Томислав Дончев

19:23 | 06.01.13 г. 15

2012 година е рекордна по отношение на усвояването на европейски средства, коментира министърът по управлението на европейски средства Томислав Дончев пред bTV. Според неговите думи от 2007 до 2011 година страната ни е усвоила 2,9 млрд. евро, а само през изминалата вече 2012 година са усвоени 2,4-2,5 млрд. евро. 

Точната сума ще стане ясна след броени дни, допълни още министърът. "Сега нещата са съвсем различни - всички седем европейски програми работят", обясни Дончев. 

Според неговите изчисления България е на "плюс" по отношение на членството си в ЕС - разликата между сумите, които сме внесли в европейския бюджет и получените от общността е 3,4 млрд. евро. 

"Тези средства не отиват само за асфалт, те отиват за рехабилитация на железниците, огромна сума е отишла за малките и средните предприятия", коментира Дончев и допълни, че нямаме право да разходваме европейските средства за пенсии, социални помощи или за директното "напълване на хладилниците".

"При всички случаи сумите за асфалт са под 20%, огромна част са отишли за общински проекти, водния сектор и малките и средните предприятия", заяви министърът. 

Според Дончев европейските средства не успяват да тушират негативите на кризата и по тази причина все пак има ръст на безработицата. "Всички обаче ще разберат, ако европейските субсидии ги няма", допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 09.09.22 г.
fallback