fallback

Обсъжда се кандидатстването по електронен път за европейски средства

В проекта на Закона за управление на европейските средства е записана и опростена процедура за малки проекти до 100 хил. лева

15:40 | 17.12.12 г.

Кандидатстване по електронен път за европейски проекти, предвижда проектът на Закон за управление на средствата от Европейския съюз. Идеята беше представена от министъра по управлението на европейските средства Томислав Дончев, пише БТА.

Според министъра електронното кандидатстване ще спести разходи. Документите ще могат да се подават и с хартиен носител, но само по изрично настояване на бенефициента, или когато няма възможност за подаване по електронен път.

В проекта на Закона за управлението европейски средства е предвидена и опростена процедура за кандидатстване за малките проекти на стойност до 100 хил. лева. Предложението е за тези проекти да не бъде правена техническа оценка, а въобще целият процес по оценяване да трае едни месец. Кандидатстването ще бъде с опростен формуляр, в който ще бъдат включени всички основни административни категории, а всеки управляващ орган ще може да добавя допълнителни графи, в зависимост от съответната оперативна програма.

Облекчения ще има и по отношение на контрола – за малките проекти ще има не повече от една одитна проверка в рамките на една година.

Предвидена е и нова процедура по обжалване на решенията за отпускане на финансиране. На първо място жалбите ще бъдат внасяни до министъра, отговарящ за изпълнението на дадена оперативна програма. След като той се произнесе, бенефициентът ще има право да повдигне жалбата директно пред Върховния административен съд (ВАС).

По този начин ще бъде гарантирана по-голяма прозрачност и по-кратки срокове при обжалването, обясни министър Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 08.09.22 г.
fallback