Български овцевъди да отглеждат френски породи овце, предлагат от Френската асоциация на овцевъдните породи в Централен масив, съобщава Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
Идеята представи президентът на организацията Жан-Люк Шовал пред министъра на земеделието Мирослав Найденов.
Целта е тук да бъдат отглеждани агнета, които отговарят на изискванията на френския пазар, а месото им – да бъде адаптирано към френския вкус. Франция се ангажира да изкупи готовото месо, но ако то отговаря на поставените изисквания.
Така България ще се превърне в основен доставчик на агнешко месо за Франция. Проектът може да получи европейско финансиране, става ясно още от срещата.
Франция внася над 60% от агнешкото месо. Източник e основно Океания, но плановете са да се насочат към партньори в новите членове от ЕС.
Българското агнешко е обект на интерес и от страна на повечето арабски държави. Представителите на Саудитска Арабия на среща в МЗХ например отбелязаха, че искат да купуват месо, което е чисто от антибиотици и други химически вещества, използвани за отглеждането на агнета в други държави.