fallback

Бизнесът поиска „аутсорсинг“ на част от управлението на оперативни програми

Въпросът за отговорността за разходите отказва доста от желаещите да участват в управлението на евросредствата, коментира обаче Томислав Дончев

16:05 | 03.12.12 г.

Бизнесът, представляван от Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), поиска да има възможност да извършва част от действията по управлението на оперативните програми, като оценка на проекти и мониторинг на изпълнението.

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на организацията Георги Ранделов по време на 7-та Годишна среща между бизнеса и правителството.

Зам.-председателят на Асоциацията на банките и изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Асен Ягодин коментира, че при участие на банките в оценката на проекти ще бъде избегната ситуацията одобрено от агенция предложение за европейско финансиране да не получи кредитиране от банка.

„Причините могат да бъдат много – лоша кредитна история на бенефициента или недостатъчно обезпечение. Проектът е добър със сигурност, щом е получил одобрение“, коментира още Ягодин.

Той предложи още и развитие на гаранционни фондове, които да споделят риска заедно с банката. По този начин ситуацията с отказано финансиране ще бъде по-рядка.

Министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев обаче контрира, че въпросът за своеобразния аутсорсинг се е появил за първи път преди две години. Различни организации – и банкови, и други, са  коментирали възможността да участват в някои от дейностите по управлението на програмите.

„Когато поставям условието съответната организация да носи конкретна отговорност за нередни разходи и неверифицирано заплащане пред управляващия орган, интересът рязко намалява“, допълни още Дончев. 

Четете още за европейските програми

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
fallback