fallback

Ще бъдат похарчени 14 млн. лв. по програмата за човешки ресурси за тестове за деца

Проектът "Включващо обучение" ще изследва обучителните трудности при децата

16:31 | 29.11.12 г.

По проекта "Включващо обучение", финансиран с 14 милиона лева от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", ще се прави скрининг тест на около 50 хиляди тригодишни деца в детските градини.

Проектът ще изследва обучителните трудности при децата. Това съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, предаде БТА.

По проекта ще бъдат назначени 822 специалисти - психолози, ресурсни учители, логопеди и други.

Дамянова посочи, че 1,1 милиона лева са предвидени за ремонтни дейности и за оборудване на ресурсни кабинети в общообразователните училища.

Скрининг тестът ще бъде разработен от външен изпълнител, който ще бъде избран през януари 2013 г. Тестът ще бъде направен през настоящата учебна година и ще изследва цялостното развитие на тригодишните деца - психомоторното, езиковото, когнитивното, социалното и емоционалното им развитие, обясни Дамянова. По думите й чрез теста ще се установят силните, но и слабите страни на децата.

Според резултатите от теста ще бъдат разработени за първи път специални програми за работа с деца с обучителни трудности, като превантивна мярка срещу отпадането им от училище, каза заместник-министър Дамянова.

Тя добави, че тези програми ще бъдат внедрени в 25 детски градини в страната. Целта е специалните програми да могат да бъдат приложени и в останалите детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 05.09.22 г.
fallback