fallback

Две министерства вземат мерки за задържане на лекарите в България

Очаква се европрограма да финансира лекарски специализации с 16 милиона лева, заяви здравният министър Десислава Атанасова

12:55 | 19.10.12 г. 4

Предстои в края на месеца Министерство на здравеопазването да подпише договор с Министерство на труда и социалната политика по проект за развитие на човешките ресурси за 16 млн. лв., който ще осигури средства за специализация на млади лекари. Това заяви в интервю за БНР министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. 

Министърът посочи, че мярката е в посока задържането на току що завършващите лекари на работа в България.

„Всички наши действия, всички мерки, които предприемаме, са именно в посока първо да има достойно заплащане на работещите в системата на здравеопазването, второ – те да повишават квалификацията си, да се учат и наистина да имат самочувствието, че работят една достойна професия“, коментира Атанасова.

Здравният министър цитира данни на министерството, според които около 350-380 лекари са напуснали страната от началото на годината досега. Очакванията са до края на годината те да бъдат около 500. Общо 520 лекари са напуснали България и са потърсили реализация в чужбина през 2011 г. Това са млади лекари, които не са специализирали и търсещи по-добра реализация зад граница, коментира тя.

„Нашият екип прави всичко възможно, така че да предлага различни решения и лекарите да остават в България“, добави Десислава Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
fallback