fallback

Стартира проект за подобряването на спешната помощ с евросредства

Проектът ПУЛСС е на стойност 6,2 млн. лв. и се реализира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

17:19 | 08.10.12 г.

До края на 2013 г. ще бъдат бъдат обучени над 6500 лекари, медицински специалисти и шофьори във всички 28 центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали в страната. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, след като обяви началото на проекта „ПУЛСС – Практически увод в лечението на спешните състояние“, съобщиха от здравното ведомство.

Проектът ПУЛСС е на стойност 6,2 млн. лв. и се реализира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Целта е до края на следващата година да се подобри качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез повишаване на знанията и уменията на хората, работещи в системата на бърза помощ, както и чрез въвеждане на добри клинични практики в тази сфера.

„След края на този проект всички работещи в сферата на спешната медицина ще придобият нови знания и умения, по-голяма увереност и професионализъм, от което ще спечелят хората, за които работим – българските пациенти“, каза министър Атанасова.

Тя отбеляза, че България е една от 16-те страни членки на ЕС, в които, освен че е осигурен свободен достъп на всички граждани до спешна медицинска помощ, в болничните структури не се изисква доплащане за тази дейност.

България е и сред страните с висок процент на налични линейки тип С, оборудвани за транспорт, интензивно лечение и наблюдение на пациентите, посочи Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
fallback