fallback

Отпускат се 65 млн. лв. за залесяване на горски територии

Средствата са по програмата за развитие на селските райони

16:40 | 01.10.12 г.

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) започва прием на заявления за желаещи да получат финансиране по Програма за развитие на селските райони за първоначално залесяване на неземеделски земи (мярка 223) и за възстановяване на горския потенциал (мярка 226), съобщават от пресцентъра на ведомството.

Финансовият ресурс, който се предоставя за първоначалното залесяване, е на стойност близо 37,5 млн. евро. Бюджетът за възстановяването на горския потенциал пък е близо 27,2 млн. евро.

Мярка 223 финансира създаването и поддържането на горски култури върху неземеделски земи или в райони с риск от ерозия. Фонд „Земеделие” покрива от 70% до 100% от одобрените разходи по проекта.

Увеличаването на горските масиви в равнинните райони помага да бъде намалена ерозията и подобрен водният баланс, коментират от фонда.

Средствата по мярка 226 се отпускат за възстановяване на гори, пострадали от горски пожари и други природни бедствия. Те са предназначени за редица превантивни дейности, които да намалят опасността от пожари. По този проект кандидатите получават финансиране с размер 100% от одобрените разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 10.09.22 г.
fallback