fallback

ЕК обмисля допълнителни субсидии за дигиталното развитие на страни като България

Ниският достъп до интернет в селските райони се сочи като основен проблем за страната, се посочва в последния доклад на Брюксел

11:57 | 20.09.12 г.

Ниският достъп до интернет в селските райони е един от основните проблеми на България. Европейските индекси и анализи за развитието на широколентовия интернет показват, че страната ни изостава близо два пъти от останалите европейски държави.

Тези изводи от последния доклад на Европейската комисия бяха представени от министъра на земеделието Мирослав Найденов по време на конференция, посветена на бъдещото цифровизиране в страната.

На форума присъства и заместник председателят на Европейската комисия Нели Крус, която официално представи данните от проучването за ползваемостта на глобалната мрежа в страната.

Според тези данни 40% от българските домакинства нямат достъп до интернет от домовете си, а 3G мобилна интернет връзка през телефоните си използват само 1% от хората в страната. Според анализа половината от българите никога не са ползвали глобалната мрежа.

В тази връзка Крус съобщи, че към момента в Еврокомисията се обсъжда предложението за отпускане на допълнителен бюджет от 80 млрд. евро, който да бъде предназначен за дигиталното развитие за отделни държави от ЕС, които имат най-голяма необходимост от развитието на технологиите. Средствата ще бъдат отпуснати за периода 2014-2020 г.

Крус уточни, че в близките няколко години минимум 90% от свободните работните места в световен мащаб ще изискват от кандидатстващите за тях компютърни умения.

В заключение Крус постави темата за жените в сферата на IT технологиите. "В България за съжаление по голямата част от жените нямат познания в дигиталния и IT сектор, което е голям проблем", посочи още зам-председателят на ЕК.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
fallback