fallback

Правителството планира да завърши магистрала "Хемус" до 2017 г.

Предстои изготвянето на идеен проект за отсечката Ябланица-Шумен, заяви регионалният министър Лиляна Павлова

16:33 | 10.08.12 г. 2

Автомагистрала „Хемус” трябва да бъде цялостно изградена до 2017 г.. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която тази сутрин откри рехабилитираната отсечка от пътя Старо Оряхово-Гроздьово във Варненска област, предаде БТА. 

Участъкът е с дължина близо 12,3 километра и се финансира с 4,7 милиона лева по оперативна програма "Регионално развитие". Министърът подчерта, че рехабилитацията на второкласните пътища е от изключително значение за всички българи. От 20 хиляди километра пътна мрежа в страната 80 процента са второкласните пътища.

На въпрос за неизградения участък Ябланица - Шумен на магистрала "Хемус" Павлова отговори, че е задължително целият участък да бъде построен наведнъж и от един изпълнител. По думите й до 2014 г. трябва да се избистри идейният проект за отсечката, а ориентировъчната цена на трасето е около 1 млрд. евро.

Приоритет в дейността на ведомството през следващия програмен период за усвояване на евросредства, ще бъде цялостното изграждане на автомагистралите „Струма” и „Хемус”, реализирането на тунел под връх Шипка и строежът на скоростните пътища Русе-Велико Търново и Русе-Шумен, уточни Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 12.09.22 г.
fallback