fallback

Клуб ще насърчава производителите на зелена енергия

Чрез организацията бизнесът ще бъде улеснен при реализацията на различни ВЕИ проекти

16:58 | 11.07.12 г.

Представители на 47 компании от енергийния сектор учредиха днес клуб за насърчаване на предприятията за производство на зелена енергия, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Обединението се извършва в рамките на международния проект на GBE Factory,  финансиран по програмата „Интелигентна енергия – Европа“ на Европейската комисия, в която освен България партньори са още Италия, Германия, Австрия и Словакия.

От българска страна партньори са Българска стопанска камара и „ЕРАТО Холдинг“. Целта на обединението е бизнесът да бъде улеснен при реализацията на ВЕИ проектите си чрез контактите си с колегите от ЕС и чрез използването на различните информационни канали за популяризиране на законодателството в областта на зелената енергия.

Проектът има за цел да представи най-добрите европейски практики в екоенергията и да насърчи инвестиционния интерес за създаването на инсталации за производство на енергия от ВЕИ за технологични нужди, отопление и охлаждане.

С учредяването на настоящия клуб стопанската камара се надява да се постави начало на ускорявано въвеждане на 21-мегаватови мощности  за производство на енергия от възобновяеми източници”, каза по време на срещата Бранимир Ханджиев, главен директор "Международни организации и програми" в БСК.

Прилагането на подобен енергиен модел е изключително ефективно за предприятията, произвеждащи зелена енергия, като по този начин се създава възможност за стабилно бизнес развитие.

Изграждането на големи ВЕИ-мощности носи потенциална опасност от привличане на спекулативен капитал, ползващ сериозни преференции, чиято тежест се прехвърля върху малкия и среден бизнес, посочват още експертите.

От гледна точка на бизнеса развитието на новите мрежи би било добра възможност за присъединяване към лидерите в областта на зелената икономика и включването в европейските мрежи с възможности за сътрудничество, посочват още от камарата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
fallback