fallback

Над 4,6 млрд. лв. европейски средства се планират за регионално развитие до 2020 г.

Инвестициите в градска инфраструктура ще се насърчават приоритетно през следващия програмен период

10:33 | 06.07.12 г. 1

Общият индикативен бюджет на оперативна програма "Регионално развитие" през следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. се планира да достигне 4, 660 млрд. лв. Прогнозните стойности са заложени в представения от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова социално-икономически анализ за бъдещите възможности за развитие на българските региони, предаде БТА.

Подобряването на градската инфраструктура се поставя като основен приоритет до 2020 г., като целта е условията за живот и работа в големите градове да бъдат съобразени със съвременните изисквания.

Според прогнозите около 3 млрд. лв. са безвъзмездните средства, които ще се насочат за ремонт и изграждане на улици, паркове, велоалеи, тротоари и други проекти. Особено значение се обръща и на проектите, свързани с подобряването на системите на градския транспорт, като ще се стимулира въвеждането на енергийно ефективни и екологични технологии.

Около 550 млн. лв. от еврофондовете ще отидат и за изпълнение на регионалните политики, а също за развитието на туризма и културата.

Близо 400 млн. лв. е планираният бюджет за подобряването на енергийната ефективност на държавните и общински гради. За обновяването на многофамилните жилищни сгради ресурсът ще възлезе на 500 млн. лв.

Отбелязвайки наличието на сериозен дисбаланс в развитието на отделните райони в страната, министър Павлова посочи, че инвестициите в следващия програмен период трябва да бъдат насочени в към градовете с най-ниски показатели за икономическото си и обществено развитие.

Неравномерното развитие по региони се отчита и при туризма, като анализът е показал, че браншът постига добри резултати основно по Черноморието и планинските курорти за сметка на слабото му развитие в Северозападна България например.

В тази връзка администрацията си е поставила за цел да насърчава бизнеса във всички региони на страната, така е България да стане известна зад граница като интересна туристическа дестинация с комбинираното развитие на исторически, културен, планински или селски туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
fallback