fallback

ЕС обяви квотите за безмитен внос на дървесина от Русия

Българските фирми биха могли да кандидатстват за доставки на бор или смърч на ниски цени, но при сключени договори с руски компании

12:56 | 29.06.12 г.

За първи път от тази година българските дървопреработвателни предприятия могат да кандидатстват за безмитен внос на иглолистна дървесина от Руската федерация, съобщиха за Investor.bg от министерството на икономиката.

Еврорегламентът влиза в сила от 13 юни тази година и според него държавите-членки от Общността могат да разпределят квотата за безмитен внос на дървесина от бор и смърч от Русия, като освен за традиционните търговци импортът е достъпен и за нови компании, които възнамеряват да осигурят евтини доставки за дървопреработвателната индустрия.

Преференциалният внос в рамките на ЕС стана възможен и заради предстоящото членство на Русия в Световната търговска организация, поясниха експерти.

Според европейската директива държавите от общността всяка година ще кандидастват за разпределението на съответните количества, като 70% от квотата е предназначена за традиционните вносители на дървесина, които основно са от прибалтийските и скандинавските държави, обясни за Investor.bg Григор Динев, експерт в министерството на икомиката.

Останалите 30% от безмитният внос е предначначен за нови компании, които трябва да осъществят търговски контакти с руски контрагенти, поясни още Динев. Докато срокът за подаване на заявките от традиционните вносители изтича на 2 юли, то за новите кандидати приемът на заявления е отворен.

„Българските дървопрерабатватели отдавна не внасят руска дървесина, поради високите й цени. Основният внос на този етап е от Украйна и Кавказкия регион, откъдето се доставят дъб или друга широколистна дървесина“, обясни за Investor.bg бившият председател на браншовата камара Калин Симеонов.

Представители на бизнеса приветстват новата възможност за възстановяване на връзките с руските компании, тъй като качеството на тази дървесина е изключително високо. Неслучайно при обявяването на квотите битката между търговците от Швеция, Естония, Латвия и др. за нейното разпределение и доста оспорвана, поясниха още хора от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
fallback