fallback

Инвестициите в “зелена” икономика се очаква да достигнат 1 млрд. лв. до 2020 г.

До 15 години цялата световна икономика ще бъде зелена, прогнозира екоминистърът Нона Караджова

15:41 | 28.06.12 г. 3

"Очакваме инвестициите в “зелените” практики в България през следващия програмен период до 2020 г. да достигнат близо 1 млрд. лева. Растежът на икономиката няма да бъде истински растеж, ако не е обвързан със зелени иновации и мерки."

Това съобщи министърът по управление на средствата по еврофондовете Томислав Дончев по време на дискусионен форум, посветен на развитието на “зелената” икономика в България.

Към днешна дата инвестициите в опазващи околната среда дейности у нас се оценяват на десетки милиони лева, но се очаква през програмния период от 2014 до 2020 г. размерът им да нарасне във всеки сектор от икономиката и обществения живот.

“Очакваме представителите на бизнеса да започнатт да се замислят повече за развитието на “зелените” практики в България. Говоря за инвестиции в публични и частни сгради, по-ниско енергопотребление и иновации”, допълни още Данчев.

Ресорният министър коментира, че за развитието на “зелената” икономика в страната не трябва да се разчита единствено на финансирането от държавния бюджет. Нужна е подкрепата на частниците, които да започнат интегрирането на зелени практики в бизнеса им.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова се съгласи с казаното от Дончев като допълни, че “в следващите 10-15 години цялата световна икономика ще бъде зелена”.

“Убедена съм, че "зелената" икономика ще се случи бързо и ще стане част от нашия живот, както това стана с мобилните телефони и компютрите”, каза Караджова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
fallback