fallback

Одобрени са проекти за 30 млн. лв. за подобряване условията на труд във фирмите

До края на юли предприятията ще могат да кандидатстват за усвояването на още 40 млн. лв. по схемата "Безопасен труд"

12:10 | 26.06.12 г.

Министър Тотю Младенов и зам.-министър Зорница Русинова (дясно) връчиха грамоти на 18 фирми, които са се включили в схемата "Безопасен труд"   Снимка: БТА

Одобрени са 239 проекта за над 30 милиона лева по схемата „Безопасен труд” от програмата за развитие на човешките ресурси, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Днес министър Младенов и заместник-министър Зорница Русинова връчиха договори и грамоти на 18 фирми от различни сфери на икономиката, които са се включили в схемата по оперативната програма.

Общият бюджет на схемата „Безопасен труд” е 70 милиона лева. Тя стартира в края на миналата година, като по нея са подадени общо 410 проектни предложения. 

Сумата, която се отпуска по всеки отделен проект, е в размер от 50 до 200 хиляди лева. От малките и средни предприятия не се изисква собствено финансиране, а за големите фирми делът на собственото участие за реализирането на проектите е 20%.

Очаква се трудовите злополуки и професионалните заболявания при подкрепените работодатели да намалеят с 25%, подчерта министър Младенов.

Той напомни, че осигуряването на ефективен контрол по спазването на трудовото 

законодателство е сред основните приоритети на министерството.

По линия на програмата за първи път в България се инвестира в подобряването на условията на труд, отбеляза изпълнителният директор на Агенция по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова.

По данни на министерството над 650 хиляди души до момента са се възползвали от възможностите на оперативната програма за развитието на човешките ресурси.

След 15 юли агенцията по заетостта ще публикува нова покана за подаване на проектни предложения по схема „Безопасен труд”. По нея предприятията ще могат да кандидатстват за усвояването на останалите 40 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
fallback