fallback

Разплатени са 510 млн. лв. по програма „Развитие на човешките ресурси”

Година и половина преди края на програмния период 350 млн. евро за насърчаване на заетостта остават неусвоени

14:23 | 11.06.12 г.

От началото на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през 2009 г. до момента са разплатени над 510 млн. лева, съобщиха от министерството на труда и социалната политика. 

Към края на май тази година са договорени 75% от средствата, а разплатеният бюджет съставлява 22%. Очаква се до края на тази година да бъдат договорени 80% от парите, а до края на програмния период да бъде усвоен целият ресурс.

В същото време Огнян Златев от Генерална дирекция "Заетост и социални въпроси" към Европейската комисия заяви пред националното радио, че година и половина преди края на програмния период неусвоени остават 350 млн. евро от Европейския съюз, предназначени за насърчаване на заетостта в България.

По думите му една от основните пречки е "пропастта" между възможностите, които дава европейската програма, и хората, които не знаят как да се възползват от тях.

„Това, което трябва да направи България през следващата година, е да планира и да изразходва 350 млн. евро. Изграждането на административен капацитет отнема време. От друга страна все по-широки слоеве от населението трябва да се запознаят с тези възможности“, каза Златев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
fallback