fallback

Дончев очаква финансовите схеми за малкия бизнес да започнат до края на годината

По документи се води, че по програма „Конкурентоспособност“ са платени 500 млн. лв., въпреки че до бизнеса реално е стигнал значително по-малък ресурс

12:58 | 08.06.12 г.

През втората половина на годината очаквам финансовите инструменти по оперативна програма "Конкуретноспособност" да излязат на пазара. Това съобщи в интервю за БТА министърът по управление на фондовете от Европейския съюз Томислав Дончев.

Министерството на икономиката пренасочи част от средствата по програмата към фондове за рисков капитал и за нисколихвено кредитиране, по които Европейската комисия преведе съответните субсидии.

В резултат на това статистиката отчита, че по програмата са изплатени близо 500 млн. лв., въпреки че до бизнеса реално е стигнал значително по-малък ресурс.

Според Дончев през последните няколко години българският бизнес е направил голям прогрес в подготовката на проектите, като е скъсал с нереалистичните си очаквания.

Той посочи, че „връзката на бизнеса с европейските пари не се изчерпва с участието на компаниите в проекти и безвъзмездното финансиране по оперативните програми“. Според него основното участие на бизнеса е като изпълнител по процедурите по реда на Закона за обществените поръчки, където е голямата отговорност.

Министърът е убеден, че вече има по-сериозна дисциплина при харченето на парите и доста по-малко нарушения. „Смятам, че както държавната администрация, така и бизнесът отбелязаха голям ръст, което е добре е за тях, добре е и за България“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
fallback