fallback

Евросредствата след 2014 г. се насочват към нисковъглеродната икономика

Работна група с участието на социални и екологични граждански организации ще участват в разработването на новата оперативна програма за регионално развитие

10:57 | 30.05.12 г.

Преминаването към нисковъглеродни производства във всички сфери на икономиката ще бъде основният приоритет при изработването на приоритетите за еврофинансирането по оперативната програма „Регионално развитие“ в следващия програмен период от 2014 до 2020 г.

Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод отправената покана към неправителствените организации да се включат в работната група, която трябва да набележи основните сектори за финансиране по оперативната програма след 2014 г.

Ако досега средствата от еврофондовете се използваха основно за изграждане на пътища и за подобряване на градската среда, то през следващите години програмата за регионално развитие ще подпомага основно мерки за опазване на околната среда, за превенция на риска при климатичните промени и за адаптация към тези промени.

Евросредствата ще се използват още за насърчаване на инвестициите в транспорта, който не замърсява околната среда, както и за премахване на участъците от ключовите мрежови инфраструктури, които нямат достатъчен капацитет за използване.

Оперативната програма ще заложи и на финансиране в образованието, насърчаване на социалното включване за подобряване на градската среда, както и за борбата с бедността.

Всички екологични и социални организации, както и неправителствените структури, които работят в областта на икономическото и регионално развитие, образованието, науката и културата могат да участват в разработването на новата оперативна програма, се посочва в поканата на регионалното министерство.

Писмените заявления по образец се приемат до 12 юни в сградата на министерството. Образците на документите могат да се намерят на интернет страницата на МРРБ http://www.eufunds.bg/bg/pubs/1769.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 08.09.22 г.
fallback