fallback

Еврокомисията съди България за забавянето на закона за отпадъците

Дневно страната ни ще плаща санкции от 15 220 евро заради неспазване на еврозаконодателството

14:30 | 26.04.12 г. 1

Европейската комисия заведе дело в Европейския съд с искане за санкции срещу България и още три европейски държави, които не са спазили изискванията за адаптиране на европейската директива за отпадъците в националните си законодателства, съобщиха от Еврокомисията.

При положително становище от съда санкции ще бъдат наложени освен на България също и на Унгария, Полша и Словакия.

Еврокомисията прибегна да крайната мярка заради отказа на четирите държави да транспонират към националните си законодателства европейската директива за управление на отпадъците от 2008 г.

Държавите трябваше да приемат законодателните промени до края на 2010 г. и въпреки предупредителните писма, изпратени от Еврокомисията до министерствата на екологията на съответните държави, до този момент те не са спазили еврозаконодателството, се посочва в мотивите за иска.

При осъдителна присъда дневните санкции за България ще бъдат в размер на 15 220 евро. Санкциите за Унгария са по 27 316 евро на ден, за Полша – 67 314 евро и за Словакия – 17 136 евро на ден.

Промените бяха заложени в новия закон за управление на отпадъците, който беше внесен в парламента през юли миналата година.

Тъй като в текстовете бяха включени и изменения, насочени към премахването на нелегалните площадките за отпадъци, където се изкупуват основно крадени метали, приемането на закона се забави, поясниха от министерството на околната среда и водите.

От ведомството изразиха надежда, че Еврокомисията ще изтегли съдебния иск срещу страната, защото според експертите новият закон ще бъде приет до един месец от парламента.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 11.09.22 г.
fallback